תפריט

הסכם ממון ידועים בציבור

הסכם ממון ידועים בציבור הינו הסכם המגדיר את הנכסים הכספיים של כל אחד מבני הזוג והוא נחוץ בעיקר למקרה של פרידה או של מוות, הסכם זה נקרא גם "הסכם חיים משותפים".

זוגות רבים בוחרים שלא לערוך הסכם עם בן הזוג בשל אי נעימות או מחשש שמא הסכם ממון עלול לפגוע בקשר. המלצתנו היא לערוך הסכם מיד לאחר שברור לצדדים שהם החליטו למסד את הקשר ביניהם וזאת על מנת למנוע מחלוקות משפטיות בעתיד או חלילה לאחר המוות.

עריכת הסכם ממון ידועים בציבור ע"י עורך דין דיני משפחה 

קיימת חשיבות רבה לערוך הסכם ידועים בציבור באמצעות עורך דין העוסק בדיני משפחה ומכיר את כל הכללים והחוקים החלים על בני זוג ידועים בציבור. כמו כן מומלץ מאוד לאשר את ההסכם בבית המשפט ובכך לתת לו תוקף של פסק דין.

הסכם ממון ידועים בציבור

חתימה על הסכם ידועים בציבור בין בני זוג – תמונת אילוסטרציה

 

מה זה ידועים בציבור?

ידועים בציבור הם זוגות שהחליטו לקיים ביניהם מערכת זוגית, ללא נישואין כדת משה וישראל. בעבר, רוב הזוגות שניהלו מערכת יחסים של ידועים בצבור היו מנועי חיתון. כלומר זוגות שלא יכלו להתחתן ברבנות בשל איסורי הדת כמו כהן וגרושה, נישואים עם ספק יהודי, ממזר, בני זוג שהם בני אותו מין וכד' כיום יותר ויותר זוגות בוחרים לנהל את הזוגיות שלהם בצורה לא מחייבת וכדבריהם "בלי לעבור דרך הרבנות", והבולטים ביניהם הם זוגות שהקשר ביניהם הינו "פרק ב" בחייהם, כאשר לכל צד יש את הצאצאים שלו.

המושג "ידועים בצבור" הינו מושג שהומצא בפסקי הדין והתחיל לחלחל למערכת החוקים הקשורים בירושות, בטוח לאומי, פנסיות, בדיני מיסוי מקרקעין ואף חוק הגנת הדייר המקנה אפשרות להמשך מגורים במקרה והצדדים חיו 6 חודשים לפני פטירתו של בעל הזכות בנכס.

לראשונה, בתיק ע"א 621/69 קבע כב' השופט ברנזון בבית המשפט העליון 2 כללים כדי לקבוע שהצדדים הינם ידועים בציבור והם: קיום חיי אישות כבעל ואישה וניהול משק בית משותף. כיום התנאים להוכחת ידועים בציבור הפכו לגמישים יותר. ישנן פסיקות שהכירו בבני זוג כידועים בציבור לאחר פטירתו של אחד מהם, למרות שהצדדים לא התגוררו באופן קבע בדירת מגורים אחת וכל אחד מהם התגורר בדירה משל עצמו. כך נוצר מצב המאפשר לבן הזוג הנותר בחיים לטעון לקשר של ידועים בציבור ואם יוכיח זאת תקום לו הזכות לבעלות בנכסים של הצד השני.

כאשר אין הסכם ממון ידועים בציבור תחול עליהם הלכת השיתוף, שהינה כאמור יציר הפסיקה, המאפשרת הכללת נכסים שהתקבלו בירושה ובמתנה ואף נכסים שנצברו עוד לפני הקשר של בני הזוג, וזאת אם ניתן להוכיח כוונת שיתוף.

 

האם ידוע בציבור יורש את בן זוגו?

אם בני זוג הוכרו כידועים בציבור, הרי שכל אחד מהם יורש את השני בשעת מותו כאילו היה בן זוג נשוי כהלכה, וזאת אם לא נערכה צוואה והסכם ממון בין ידועים בציבור.

בעת פטירת אחד מבני הזוג יחול ס' 55 בחוק הירושה קובע כי:

" איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת אחד מהם ובשעת מותו אף מהם לא היה נשוי לאדם אחר רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש שציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על פי דין, אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת בצוואה שהשאיר המוריש".

הסכם ממון בין ידועים בציבור הינו חובה לידועים בציבור מכיוון שהוא מגדיר את הרכוש של כל אחד מהצדדים באופן מובחן וברור, כך שלא ניתן יהיה לטעון לשיתוף ברכושו של בן הזוג.

 

למה חשוב לערוך הסכם ממון ידועים בציבור?

הסכם ממון בין בני זוג שהם ידועים בציבור שומר על הרכוש ובכך מקנה שקט נפשי לכל אחד מהצדדים וגם לצאצאיהם וימנע מחלוקות משפטיות בעתיד. בהסכם יש להגדיר במפורש את הנכסים ושייכותם ויש גם להתייחס לרכוש שייצבר במהלך החיים המשותפים. ניתן גם לכלול בהסכם מהו ההסדר הכספי בין הצדדים לגבי הוצאות שוטפות של הבית, הוצאות בידור ונופש.

תוקף משפטי:

על אף שאין חובה לאשר הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור בבית המשפט מומלץ מאוד לעשות זאת ולאשר את ההסכם מכח ס' 3 בבית המשפט לענייני משפחה, ולתת לו תוקף של פסק-דין.

הסכם ממון ידועים בציבור הינו בעל משמעות להוכחת הקשר הזוגי של הצדדים לעניין קצבת שאירים ופנסיה.

למרות שקיימת רגישות ואי נעימות לעריכת ההסכם, רצוי מאוד להעלות את הנושא כבר בתחילת הקשר ולערוך הסכם ממון לידועים בציבור אצל עורך דין העוסק בדיני משפחה ובקי בתחום.

יש להזכיר כי לידועים בציבור מומלץ לערוך גם הסכם ממון וגם צוואה ובכך לכסות את כל האפשרויות של חלוקת הרכוש.

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך:

15 טיפים לפני פתיחת הליך גירושין

מגשר גירושין כפר סבא

חיפשתם מגשר גירושין כפר סבא? עורכת דין יונית גזל היא מגשרת גירושין מוסמכת, הפועלת במרחב השרון בכלל ובאזור כפר סבא בפרט ובעלת ניסיון רב שנים ומומחיות רבה

קרא עוד »
הסכם הורות משותפת

הסכם גירושין עם 2 ילדים

כאשר בני זוג הנשואים כדת משה וישראל מחליטים להתגרש ויש להם ילדים חשוב שהסכם הגירושין יתייחס לכל האספקטים הנדרשים ביחס לילדים ואף יוכל לצפות התרחשויות

קרא עוד »
גישור משפטי וטיפולי בהליך הגירושין

גישור משפחה

מהו גישור? הדרך הנפוצה ביותר ליישוב סכסוכים, בין שני צדדים למחלוקת, היא התדיינות בבית משפט. מדובר בהליך ארוך ומורכב, שכרוך בלא מעט הוצאות כספיות ואף

קרא עוד »
גישור משפטי וטיפולי בהליך הגירושין

עורך דין גישור בכפר סבא

עורכת דין יונית גזל היא עורכת דין ומגשרת מוסמכת הנמנית ברשימת המגשרים מטעם בתי המשפט לענייני משפחה ועוסקת בהליכי גישור בכפר סבא, בעלת תואר שני

קרא עוד »
דילוג לתוכן