תפריט

גישור גירושין

גישור מוגדר בסעיף 79ג(א) לחוק בתי המשפט: "הליך שבו נועד מגשר גירושין עם בעלי הדין, כדי להביאם לידי הסכמה ליישוב הסכסוך, מבלי שיש בידו סמכות להכריע בו". בגישור לגירושין עוברים הצדדים תהליך שבו הם נעזרים מרצונם בגורם שלישי וניטראלי אשר מסייע להם להגיע לפתרון יצירתי ומוסכם אשר יסיים את כל המחלוקות ביניהם, ברוח טובה ובהבנה משותפת לטובת הילדים"

עו"ד יונית גזל הינה מגשרת משפחה מוסמכת משנת 2009, ונמנית על רשימת המגשרים של יחידת הסיוע בבתי המשפט ומומלצת על ידי מטפלי משפחה רבים.

מה מטרת הגישור?

גישור גירושין במשפחה נועד לסייע לבני זוג לסיים את גירושיהם בהסכמה, כלומר עם הסכם גירושין מחוץ לכותלי בית המשפט, דרך של הבנה וראיית הצרכים הכללית של בני הזוג וילדיהם.

מה יתרונותיו של הליך גישור בין בני זוג?

  • חסכון בזמן ובכסף – תהליך הגישור קצר הרבה יותר מההליך המשפטי שיכול להמשך חודשים רבים ואף שנים. בראייה לטווח רחוק, תהליך גישור לגירושין יכול לחסוך כסף ואנרגיה רבים המושקעים בהליך המשפטי.
  • יחסים טובים לטווח ארוך -זוג המסיים את יחסיו בדרך של גישור והסכמה חוסך הוצאות משפטיות גבוהות ומרוויח יחסים טובים עם בן זוגו וילדיו.
  • שליטה על התוצאה – בגישור אין הפתעות ואין הסכם כפוי ולכן הסיכוי להגיע לתוצאה טובה יותר מעימותים משפטיים היא ודאית.

מהן הדרכים הטובות ביותר לזירוז תהליך גישור לגירושין?

  • מומלץ להגיע לישיבת גישור גירושין בין בני זוג עם כל דפי ההוצאות של אחזקת הבית, שכ"ד/משכנתא, הוצאות עבור חינוך ילדים, חינוך, טיפולים מיוחדים וכד' .
  • פירוט הכנסות, תלושי שכר ופירוט תוכניות חסכון (אם יש).
  • פירוט תכולת הדירה, נתונים על רכבים.
  • מומלץ להגיע להחלטה בעניין משמורת הילדים והסדרי הראייה.
  • יש להכין רשימה של הסכמות שהגעתם אליהם ורשימה של נושאים השנויים במחלוקת.
  • הכנת רשימת אינטרסים, כלומר ניסוח הנושאים החשובים לך ביותר.

מה יקרה אם המגשר יעדיף את הצד השני בסכסוך?

כעיקרון על המגשר חלה חובה לניטראליות והוגנות, אין לו יכולת לכפות פתרון על הצדדים ולכן אין חשש מפני העדפת צד. מגשר גירושין גם לא פוסק שום דבר וכל הסכם שיעלה מפגישות הגישור חייב להיות מקובל על שני הצדדים. בנוסף, בכל שלב ניתן להחליף מגשר או לצאת מהליך הגישור לאלתר.

האם הליך הגישור יכול לשמש נגדי בבית המשפט?

לא, החוק והתקנות קובעים כי בעלי הדין מתחייבים, בין היתר, שלא למסור לבית המשפט דברים שנאמרו בהליך הגישור ולא להציג מסמכים בכל עניין שעלה, במישרין או בעקיפין, בהליך הגישור.
מגשר גירושין מחוייב בחיסיון ולכן לא ניתן לזמן אותו לעדות או לדווח על הנעשה בגישור אם הוא לא הסתיים בהסכמה.

אם ארצה להפסיק את הגישור?

ניתן לסיים הליך גישור בין בני זוג בכל זמן מבלי שהדבר יזקף לחובת המחליט.

מה לעשות כדי שהצד השני לא ינצל לרעה אינפורמציה שקיבל בהליך הגישור?

בהליך גישור לגירושין, ניתן להיפגש עם המגשר בנפרד, והשיחות נשארות חסויות.

איך מתנהל הליך גישור?

שלב שיחת הפתיחה,שלב בירור הצרכים והאינטרסים, שלב העלאת אופציות לפתרון הסכסוך, אישור ההסכם בבי"מ למשפחה.
השלבים בהליך גישור גירושין

  • שלב שיחת הפתיחה: מתקיימת שיחת היכרות בה המגשר מסביר את הליך הגישור, עורך היכרות עם הצדדים, מציג את עצמו ומסביר את הליך הגישור. המגשר יסביר לצדדים כי כל הליך הגישור הינו וולונטרי, ניתן להפסיקו בכל עת, הליך הגישור חסוי וסודי, אין פרוטוקול, ולא ניתן לזמן את המגשר לעדות בבית משפט. בשלב זה יקבעו כללי התנהגות שהמוטו הוא הקשבה וכבוד הדדי וכן יודיע המגשר על קביעת שכר טרחתו. (לפי שעות או לפי ישיבות). במעמד זה ייחתם הסכם גישור בין המגשר לצדדים.
  • שלב בירור הצרכים והאינטרסים: בשלב זה ייערכו פגישות במליאה של כל המשתתפים בהן יוצג הסכסוך על ידי הצדדים, ויוגדר על ידי המגשר. הפגישות יתבצעו גם בנפרד בשיחות אישיות כדי לבדוק אלטרנטיבות לפתרון ולבחון אינטרסים סמויים שעליהם לא דיברו הצדדים במליאה.
  • שלב העלאת אופציות לפתרון הסכסוך: המגשר יעלה אפשרויות לפתרון כפי שעלו מן הפגישות וינסה ביחד עם הצדדים לשכלל זאת להסכם גישור.
  • אישור ההסכם בבית משפט למשפחה

מה תפקיד המגשר בתהליך כתיבת ההסכם?

על מגשר גירושין להקפיד על ניסוח כוונת הצדדים ולוודא כי הם מבינים אותו, עליו לדאוג להסכם מאוזן, להבהיר לצדדים את כוחו המחייב ולאפשר לצדדים לקרוא את תוכנו ואף לאפשר להם התייעצות עם קרוב משפחה, עורך דין מטעמם וכד'.

עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך:

איזה תנאים אפשר לכתוב בצוואה?

איזה תנאים אפשר לכתוב בצוואה?

חוק הירושה מאפשר למצווה לכתוב תנאים בצוואתו כראות עיניו. התנאים חייבים להתקיים לאחר מותו ורק אם בית המשפט יפסוק אחרת הם יבוטלו. יורש על תנאי

קרא עוד »
הפחתת דמי מזונות

הפחתת דמי מזונות

האם ניתן להגיש תביעה להפחתת דמי מזונות? התשובה היא כן. בית המשפט העליון קבע כי "פסיקת מזונות היא מתחומי המשפט שאין בהם סופיות, ובשינוי נסיבות

קרא עוד »
הפחתת דמי מזונות

איך קובעים את סדר ההורשה?

סעיף 10(2) בחוק הירושה קובע את סדר היורשים על פי דין. בעיקרון היורשים הם בני משפחה מדרגה ראשונה וכמובן בני זוג. סדר ההורשה הולך לפי

קרא עוד »
גישור משפטי וטיפולי בהליך הגירושין

גישור משפחה

מהו גישור? הדרך הנפוצה ביותר ליישוב סכסוכים, בין שני צדדים למחלוקת, היא התדיינות בבית משפט. מדובר בהליך ארוך ומורכב, שכרוך בלא מעט הוצאות כספיות ואף

קרא עוד »
דילוג לתוכן