תפריט

הסכם ממון על דירה

הסכם ממון על דירה הוא אחד ההסכמים היותר שכיחים בישראל של 2023.

כאשר בני זוג עתידים להינשא אחד לשני ובבעלות אחד מבני הזוג או שניהם, דירה, איתה הם מגיעים לנישואין, הדרך הנכונה ביותר להגדיר ולקבוע מראש כי הדירה תיוותר בבעלות בן או בת הזוג גם במקרה של גירושין היא באמצעות הסכם ממון.

מתי ניתן לערוך הסכם ממון על דירה

לרוב, הסכם ממון ייערך לפני הנישואין, אך דעו כי ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר נישואין כאשר ההבדל מתמצה בגורם שבפניו בני הזוג צריכים לאשר את הסכם הממון.

ככל וההסכם נערך לפני שבני הזוג נישאו אחד לשני, יש לאשר את ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה, בפני בית הדין הרבני, בפני נוטריון או בפני רשם הנישואין.

ככל וההסכם נערך לאחר שבני הזוג נישאו אחד לשני, יש לאשר את ההסכם רק בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני שאחרת לא יוקנה לו תוקף משפטי מחייב.

מה קורה אם לא עושים הסכם ממון על דירה?

בסיטואציה שבה בני זוג נישאים ולאחד מבני הזוג דירה שבבעלותו ולא נערך הסכם ממון, בן הזוג "מסתכן" בכך שבמקרה של פרידה, הזכויות בדירה יחולקו עקב "כוונת שיתוף".

למעשה, חוק יחסי ממון קובע שבמקרה של פרידת בני זוג נשואים, הרכוש שצברו בני הזוג במהלך שנות הנישואין יחולק ביניהם בצורה שווה, במסגרת "הסדר איזון משאבים" ומלבד נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין.

במילים אחרות, החוק קובע במפורש כי בן זוג המגיע לנישואין עם דירה, אותה דירה לא תחולק לבן הזוג האחר במקרה של פרידה.

אם כך, עולה השאלה, מדוע לערוך הסכם ממון? התשובה טמונה במילים הבאות – "כוונת שיתוף".

הסכם ממון על דירה

תמונת אילוסטרציה

כוונת שיתוף בדירת מגורים

כוונת שיתוף בדירת מגורים, היא חזקה שיפוטית שנוצרה בפסיקת בתי המשפט בישראל במהלך השנים שלפיה ככל ואחד מבני הזוג יוכיח בבית המשפט כי הרצון האמיתי של בעל הדירה היה לראות בדירה כדירה משותפת של הצדדים, הרי שאותה דירה תחולק בין בני הזוג, בניגוד ל"חוק היבש" וזאת על אף שבן הזוג השני היה בעל הזכויות בדירה עוד לפני הנישואין.

אז כיצד אפשר להוכיח כוונת שיתוף? בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו אך לרוב תיבדק התנהלות והתנהגות בני הזוג לאורך שנות הנישואין.

כך למשל אם בני הזוג התגוררו יחד בדירה, אם בני הזוג שיפצו את הדירה בכסף משותף של שניהם, אם בני הזוג שילמו את המשכנתא על הדירה מן הכספים המשותפים, אם הדירה הייתה מושכרת ודמי השכירות הועברו לשימוש שני בני הזוג, הרי שמקרים אלו יכולים ללמד על כוונת שיתוף, שאם היא מוכחת היא עלולה לגרור אחריה חלוקת הזכויות בדירה או תשלום דמי איזון.

איך מגנים על הדירה

באמצעות הסכם ממון. מטרתו של הסכם הממון היא למנוע פרשנות של בית המשפט בדבר רצון בני הזוג.

כאשר עורכים הסכם ממון על דירה באמצעות עורך דין, בני הזוג ורק הם, מגדירים באופן ברור ומפורש האם הדירה תחולק ביניהם במקרה של פרידה או לא ובכך יוצרים וודאות מוחלטת שתמנע מבן הזוג להעלות, במקרה של גירושין, טענות שבדירה התקיימה כוונת שיתוף.

עורך דין להסכם ממון על דירה

עורכת דין יונית גזל בעלת ניסיון רב בהסכמי ממון על דירה ואם אתם זקוקים לייעוץ משפטי דיסקרטי ואישי אתם מוזמנים לפנות ואשמח לעמוד לרשותכם.

דילוג לתוכן